Trykkammmer behandling

Trykkammer

Trykkammer behandling, hvad pokker er det for noget ? Ja det spurgte jeg også mig selv om. Til dem der kender mig, og dem der har læst her på bloggen, ved at jeg har en del senfølger/stråleskader i hoved/hals regionen fra mit kræft forløb for 3 år siden.

Første gang jeg skulle have hørt om trykkammer behandling var for et par år tilbage, men jeg kan ikke huske det, men det kunne min kone Majbrit åbenbart. Der hvor det først blev rigtigt aktuelt, var da min gode kammerat Peter, gav mig linket fra kræftensbekæmpelse til denne form for behandling, Tak for det Peter Søby 🙂

Trykkammer behandling kan bruges til meget, man har sikker hørt omkring dykkersyge, kulilteforgiftning osv, men i mit tilfælde er det mod stråleskader. Mine stråleskader/senfølger har hele tiden været der og jeg har også prøvet forskellige ting, men det tog desværre til og det har været en kamp for mig hver dag at leve med mine skader. Det er det første jeg bliver mindet om når jeg står op og det sidste når jeg når i seng, selv om det ikke er noget man kan se fysisk på mig, er det der.

I efteråret fik jeg snakket med Køge og Næstved hvor jeg normalt er tilknyttet. De kunne godt se at de skader jeg havde måske ville have godt af behandlingen, men der var lige forskellige ting jeg skulle igennem først, og det er som tidligere beskrevet en scanning der kostede mig 2 mandler og en måned i helvede i julen, men mennesker glemmer hurtigt og jeg kunne komme videre.

Majbrit og jeg var en tur derinde for konsultation, hvor vi fik en gennemgang af forløbet sammen med en læge og sygeplejeske. Starten var sat til 11. februar 2019 og antallet er 40 behandlinger som foregår hver dag fra mandag til fredag.

Sådan foregår behandlingen i trykkammeret på Rigshospitalet

Trykkammeret er en slags dykkerklokke, hvori der kan være op til syv patienter. I trykkammeret skal trykket øges til ca. 1,4 atmosfæres overtryk, hvilket svarer til at dykke 14 meter under havets overflade.

Det er professionelle erhvervsdykkere, der betjener trykkammeret og instruerer patienterne. Trykkammeret er også bemandet med sygeplejersker og læger.

Når det rette tryk i løbet af ti minutter er nået, bliver du hjulpet en gennemsigtig hætte på. Når alle har fået hætte på, går dykkeren ud af trykkammeret gennem en sluse. Man sidder under tryk og ilt optagelse i 1,5 time hvor man går mod “overfladen igen”

Hvor godt virker trykkammerbehandling?

Ca. halvdelen af alle kræftpatienter, der har fået trykkammerbehandling for sene stråleskader, bliver symptomfrie, mens en fjerdedel mærker en væsentlig bedring. Erfaring og enkelte videnskabelige undersøgelser tyder på en varig eller meget langvarig effekt af behandlingen.

Hvordan virker ilten i trykkammeret?

Forsøg tyder på, at det høje tryk i kammeret får knoglemarven til at frigive stamceller, som transporteres til de stråleskadede områder. Her medvirker stamcellerne til at genopbygge vævet.

Mængden af stamceller bliver ottedoblet efter 20 behandlinger i trykkammeret. Lægerne ved dog endnu ikke præcis, hvilken betydning det øgede antal stamceller har.

Desuden medfører den høje koncentration af ilt, at der frigøres et hormon i kroppen, som får blodkarrene til at danne nye, raske blodkar.

Trykkammerbehandling påvirker det bestrålede område, så:
  • der kommer mere ilt til
  • der kommer nye blodkar
  • beskadigede blodkar repareres
  • der bliver dannet nye bindevævsceller
  • vævet kan blive helt eller delvist normalt

Gode resultater af trykkammerbehandling

Ca. halvdelen af alle kræftpatienter, der har fået trykkammerbehandling for sene stråleskader, bliver symptomfrie, mens en fjerdedel mærker en væsentlig bedring. 

Erfaring og enkelte videnskabelige undersøgelser tyder på, at behandlingens effekt er varig eller meget langvarig. 

Sår, der har haft svært ved at hele, heler helt eller delvist op. Desuden kan behandlingen fjerne eller kraftigt mindske selv stærke smerter udløst af stråler.  (Kilde og citat Kræftensbekæmpelse)

Jeg har i dag fredag d.22/2-119 fået behandling nr. 10 og der er 30 igen, jeg ser meget positivt på det, men kan ikke sige i nu hvordan det kommer til at virke på mig. Det der stadig virker bedst er på landevejen hvor “ALT” forsvinder, derfor glæder jeg mig sindsygt meget til om 14 dage, da turen går mod Barcelona marathon.

Håber det her giver et lille indblik i trykkammer behandling, og hvis der er nogen der spørgsmål så skriv meget gerne, det kunne jo være i kender en hvor det her kunne hjælpe, eller det skal have forsøget 🙂

Per Gregers Jensen 🙂