Træning til et ½ marathon eller et hel marathon

Jeg vil prøve på denne side at komme med mit bud på hvordan du/i kan komme igennem et ½ eller hel marathon. Jeg ved godt at jeg går ind i løvens hule når man skal prøve at rådgive mennesker til yde/træne til noget, i dette her tilfælde en ½ eller hel marathon. Jeg ved også at der lige som i fodbold er mange kloge hoveder der skriver at de ved alt lige fra sko, tøj, terræn, trail, asfalt and you name it!!!! Der er også masser af sider på nettet, facebook sider hvor man kan søge hjælp eller rådgivning, men her kommer jeg med mit bud, så kan man lytte eller lade vær 🙂

Skal vi ikke bare prøve som udgangspunkt med en der kan løbe 5-8 km ved nytårstid og gerne vil løbe et marathon i maj til Cph marathon. Det er ikke et urealistisk mål, når vi snakker om gennemførsel, og du vil kunne gøre det med 3 gange træning om ugen over 20 uger.

loebeprogram-marathon

Hvis det ikke lige passer ind i dagligdagen, kan man sagtens flytte lidt rundt på den aktuelle uges løbeture, det betyder ikke det stor. jeg ville bestræbe på at den lange tur altid ligger i weekenden, for det første tager det længere tid og kroppen er lige ikke “stresset” som på hverdage hvor det hele går i daglige gang med fart på. Man kan også prøve at sætte forskellige løbe scenarie op. Det kunne være interval træning, fartleg tempotur osv. Men det er ikke det vigtigste. Husk også at lytte til kroppen, man skal huske på at sener og muskler skal følge med hele vejen uden de bliver overbelastet, derfor er det også så vigtig man følger programmet og ikke tænker at jeg bare springer op til nogle af de lange for det har jeg kondien til, for så kommer overbelastningerne. Husk man skal nyde det, for hvis det bliver en kamp hver gang så er det ikke sjovt. Der er også stor forskel på hvad man har brug for af indtagelse under de lange ture, men prøv dig frem under træning, det er lidt bedre det går galt der,end til marathon løbet.

Dem som kender mig ved jeg aldrig har brugt trænings programmer i den forstand ( og ja det er nok en fejl), men har brugt min intuition på hvad der var vigtig for mig, både op til løb og selvfølgelig også bare fornøjelsen til at løbe. Men det er jo ikke ensbetydende med andre kan bruge et program der passer til deres temperament, og det her er mit bud på det, men du skal være klar til det og ikke springe over for så får du ikke noget ud af det.

Min kone Majbrit havde stor succes med det til Cph marathon 2016, hvor hun fulgte det men få undtagelser, og det var hende første marathon.

Der var engang en klog man der sagde til mig: Husk de 25 % foregår i dine løbesko og 75 % er i dit hovedet…. Den har jeg tænkt på mange gange i forskellige situationer.

1457445966_instagram 1457446008_twitter 1457446010_facebook